Flatt tak er stilig, men utsatt for mange påkjenninger. Spesielt her på det våte Vestland. Jobben på utsiden bør gjøres med omhu.
Jeg har et stort, flatt tak som fanger mye nedbør. Vi har lang tradisjon for skråtak her vestpå. Nedbøren kommer av og til i bøtter og spann. Man ber om problemer hvis jobben ikke gjøres skikkelig. Bruk taktekkere til slike jobber, så slipper du lekkasjer og store ekstrakostnader.
Mitt tak er stort. Så stort at jeg måtte ta et par grep for å være sikker på at det ble vanntett. Først ble det lagt q-dekke, selvbærende takplater i stål.
Platene ser ut som bølgeblikk og tåler mye.
De blir ofte brukt i industribygg og idrettshaller, men også i mindre byggeprosjekter. Et flatt tak kan legges slik som på illustrasjonen under ( skjermdump fra Glava.no ):
På stålplatene la jeg fem centimeter isolasjon, fuktsperre ( diffusjonssperre ), en isolasjonsplate, 30 centimeter isolasjon og et nytt lag takpapp. Taket ble laget med fall mot sluk for å få unna vannet. En egen forskrift forteller hvordan taket skal bygges. Størrelsen, krav til energimerking osv., har innvirkning på hvordan taket skal settes sammen.
Jeg ønsket også flatt tak på hytteprosjektet som er under oppføring i Hemsedal. Men nabolagsprofilen hindret dette. Det kunne forresten blitt vel mye snø på taket når jeg tenker meg om. Kanskje like greit med skråtak.
Kjetil B.
Legg igjen en kommentar