Skapene for gulvvarme er på plass i Hemsedal

Skapene for gulvvarme er på plass i Hemsedal

Skapene er nå montert. Fire gulvvarmeskap sørger for at vannet sirkulerer på riktig måte. 

Jeg har lagt vannbåren varme i alle gulv, terrasser, i oppkjørselen og i garasjen. Fire gulvvarmeskap fordeler varmt vann gjennom et sinnrikt rørsystem. Dermed blir det behagelig temperatur innendørs.

 

 

Det jeg skriver nå, er for spesielt interesserte: Gulvvarmen styres via temperaturføler i rom, aktuator og stengeventil på fordelerstokk.

 

Aktuator er et så pass spennende ord at jeg lar Wikipedia forklare:

 

«Aktuator er en komponent som gjør om elektrisk strøm (strømstyrt) eller elektrisk spenning (spenningsstyrt) til mekanisk bevegelse. Den mekaniske bevegelsen kan brukes direkte, eller til å styre hydrauliske eller pneumastiske ventiler.» Med andre ord, ventiler som styrer vannet i disse rørene:

 

 

Men vannbåren varme trenger ingen nærmere forklaring, bortsett fra at dette kommer til å bli den mest dominerende oppvarmingsformen i årene som kommer.

50 prosent av nye bygg i Norge går for denne type oppvarming.

Ikke så rart når vi vet at vannbåren varme gir et godt inneklima. Man unngår brent og virvlende støv fra elektriske panelovner. Varmen kommer fra 136 meters dyp.

 

 

En varmepumpe henter varmen. Vannet går via fordelerskapene som distribuerer en jevn og god varme til alle gulv. Selve systemet styrer jeg med en app på smarttelefonen. Men nå: Ski! God helg.

 

Kjetil B.

Legg igjen en kommentar

topp